• March 13, 2022

Любопитно за Вас

Любопитно за Вас

Любопитно за Вас 1024 683 ДКЦ 1 - Габрово
ЗНЕТЕ ЛИ ЧЕ:


ЕНДОКРИНОЛОГИЯ

1. Захарният диабет е сред най-често срещаните заболявания на населението. От последните няколко години честота му нараства драстично – всеки десети страда от това заболяване.

2. Усложненията на захарния диабет са изключително сериозни:
увреждане на очите, завършващо нерядко със слепота.увреждане на съдовете, резултиращо до миокарден инфаркт, мозъчен инсулт, ампутация на крайник.увреждане на бъбреците, прогресиращо в някои случаи до хронична бъбречна недостатъчност. 35 % от пациентите стигат до хемодиализа.диабетна полиневропатия.3. Знаете ли, че втори тип захарен диабет нерядко протича напълно безсимтомно и бива случайно открит при профилактичен преглед или изследване по друг повод. Затова не е необходимо да имате някаква симтоматика, за да посетите ендокринологичния кабинет и изследвате нивото на кръвната си захар.

4. Известно ли ви е, че захарния диабет е честа причина за смутена полова функция при мъжете.

5. Ако някой от вашите родители страда от това заболяване, то риска вие да го отключите нараства.

6. Всички вие сте чували за повишения холестерол, но знаете ли, че това няма никаква симптоматика, а в същото време може да причини инфаркт или инсулт. За да избегнете това изследвайте вашия холестерол чрез ендокринологичния кабинет.

7. Знаете ли, че Габрово е ендемичен район (район с широко разпространение) на гуша (заболяване на щитовидната жлеза, характеризиращо се с увеличен размер на същата). Ако имате такъв проблем посететe ендокринологичния кабинет. Нелечението на това заболяване може в последствие да наложи по-сериозно лечение или оперативна намеса.

8. Ако страдате от стерилитет (безплодие) и сте посетили достатъчно лекари без резултат – насочете се към специалист ендокринолог за потвърждаване или отхвърляне на хормонална причина за проблема.

9. Познат ви е проблема със спонтанните (без видима причина) счупвания на прешлените на гръбначния стълб, шийката на бедрената кост или лъчевата кост на ръката. Не чакайте това да се случи! Затова ако имате болка по хода на костите или рано настъпил климакс посъветвайте се с ендокринолог. Той ще прецени имате ли нужда от изследване на костната плътност, ще определи подходящия хранителен режим, ще ви назначи лечение при наличен проблем.

в началото


ГАСТРОЕНТЕРОЛОГИЯ

1. В 10 % от случаите карцинома на стомаха се установява във възрастта между 30-та и 40–та година, :
Следователно ако дори и в млада възраст се появят неясни оплаквания, свързани със стомаха, консултирайте се с гастроентеролог за уточняване на проблема.Когато пациент съобщава за оплаквания от страна на стомаха и съществува съмнение за наличието на т.нар. „нервен стомах”, може да бъде проведено кратковременно лечение. Ако след триседмична терапия оплакванията са все още налице е препоръчително апаратно изследване за изключване на сериозен проблем.Запомнете, че прогнозата на напредналия стомашен карцином е лоша, затова всичко зависи от ранното диагностициране.Проучвания сочат, че над 90% от всички пациенти с ранен карцином на стомаха имат хеликобактерен гастрит, т.е. ако при вас някога е установен бактерия Helicobacter pylori чрез изследване на кръв или доказване на антигени във фекална маса, то рискът да заболеете от стомашен карцином не е малък.2. В клиничната практика съществува язвена болест, при която не се доказва наличие на Helicobacter pylori. Най-често този вид е в следствие продължително приложение на нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС).

Важно! Язвите в следствие прием на НСПВС често протичат безсимптомно и водят до кръвотечения – следователно след като е налице дълго лечение с НСПВС, не е необходимо дори да имате оплаквания, за да се консултирате със специалист – гастроентеролог.

Важно! Ако след честа употреба на НСПВС се появи неясен болков синдром с коремна локализация също незабавно се консултирайте с гастроентеролог.

Важно! Едно от честите усложнения на язвата на дванадесетопръстника е пенетрацията (проникване в дълбочина). За нея е типична болката разпространяваща се към кръста. Получите ли такава и произходът й не е установен, можете да потърсите съвета на гастроентеролог.

Важно! Всяка язва на стомаха подлежи на ендоскопски биопсичен контрол (вземане на материал от ръбовете на язвената ниша с последващо хистологично – микроскопско изследване с цел търсене на туморни клетки). Ако имате доказана язвена болест провеждайте веднъж годишно ФГС в гастроентерологичния кабинет.

3. Знаете ли, че карциномът на дебелото черво представлява втория по честота карцином при мъжа (след белодробния) и жената (след карцинома на млечната жлеза).

Важно! Симптомите на дебелочревния карцином са нетипични, т. е. не съществуват сигурни ранни симптоми.

Важно! Ако подозирате, че имате или със сигурност знаете за налични хемороиди и забележете кръв при дефекация, не се доверявайте само на тази диагноза. Не започвайте лечение на хемороидите на сляпо – незабавно се консултирайте със специалист гастроентеролог. Необходимо е провеждане на фиброколоноскопия.

Важно! Ако при лабораторно изследване при вас се установят понижени стойности на хемоглобина (анемия) и имате неопределени коремни симптоми – не отлагайте срещата в ГЕК. Анемичният синдром е много характерен за карцинома на дебелото черво.

4. Знаете ли, че ако сте преболедували от хепатит и той е протекъл твърде продължително, то риска това да доведе до хронично възпаление на черния дроб или цироза е твърде висок. Опасността това да се случи се повишава при неспазване на адекватен хранителен режим или системна злоупотреба с алкохол. С цел намаляване на тази опасност изследвайте поне веднъж годишно чернодробните си ензими чрез ГЕК.