• April 24, 2023

„Всяка доза има значение“

„Всяка доза има значение“

„Всяка доза има значение“ 683 1024 ДКЦ 1 - Габрово

До 29 април 2023 г. се провежда Европейската имунизационна седмица. Тя е отбелязана за пръв път през 2005 г. От тогава до сега, всяка последна седмица на месец април, в рамките на тази инициатива, се повишава информираността на населението относно имунизациите, предпазването от ваксинопредотвратими болести и защита на живота.

През 2023 г., под мотото „Всяка доза има значение“, Европейската имунизационна седмица е насочена към необходимостта от подобряване на ваксинационния обхват поради отчетения спад в имунизациите по време на пандемията от COVID-19.

Какво е важно да знаете?! Навременното поставяне на ваксини защитава. Имунизационният календар е изготвен в зависимост от реакцията на имунната система в различните възрасти и ваксините се прилагат, когато съществува най-голям риск от ваксинопредотвратимо заболяване: полиомиелит (детски паралич), морбили (дребна шарка), паротит (заушка), рубеола, дифтерия, тетанус, коклюш, хепатит Б, туберкулоза и други. Свържете се с Вашия личен лекар и говорете за ваксините, кога и как ще ги приложите. Спазвайте графика за поставяне на ваксини и поставете всяка пропусната доза (ако има такава). Децата с нередовни имунизации за възрастта си са в риск от ваксинопредотвратимите заболявания. Поставянето на пропуснати дози ваксини е важно за повишаване на имунитета. Когато всички хора са напълно имунизирани според националния имунизационен календар, благодарение на изградения колективен имунитет те защитават и тези, които не могат да бъдат ваксинирани поради отслабена или увредена имунна система. Имунизацията срещу заразни болести защитава Вас и Вашите близки!

Всяка поставена доза ваксина има значение и спасява живот!