• June 9, 2023

Седмица на отворените врати за борба с туберкулозата

Седмица на отворените врати за борба с туберкулозата

Седмица на отворените врати за борба с туберкулозата 1024 682 ДКЦ 1 - Габрово

Изпълнението на Национална програма за превенция и контрол на туберкулозата в България за периода 2021-2025г. цели да се намали заболеваемостта от туберкулоза в страната.
За да се постигнат целите на програмата РЗИ-Габрово обявява „Седмица на отворените врати“, която ще се проведе в периода 19-23 юни 2023г. По време на седмицата на отворените врати ще се извършват следните дейности:
– скрининг на риска за туберкулоза чрез анкета
– консултации
– на съмнителните за туберкулоза лица – прегледи и допълнителни изследвания
Кампанията ще се проведе в :
– „СБАЛББ – Габрово“ ЕООД, ул. Д-р „Кирил Въгленов“ 1, всеки делничен ден от 8.00-13.00 часа в Кабинет на партерния етаж – в болницата
– Диспансерен кабинет – “ДКЦ 1 – Габрово” ЕООД – База 2, Северна промишлена зона – Понеделник, Сряда, Петък – от 8 – до 12 ч.

Туберкулозата е една от най-древните болести, познати на човечеството. Тя присъства във всички страни и всички възрастови групи, но тя е лечима и предотвратима. Тя е хронично заболяване, което засяга главно дихателните органи /90% от случаите/. Развиват се и извънбелодробни форми със засягане на други органи и системи /лимфни възли, централна нервна система, сърце, очи, кожа, органи на коремна кухина, кости и стави, уро-генитална система и др./.
Туберкулозата може да бъде открита по 3 начина: изследване на храчка, кожна проба на Манту или рентгеново изследване. Установено е, че за една година болен може да зарази 20 души, ако не се лекува.
По данни на Световната здравна организация /СЗО/ през 2021г. 1,6 милиона души са починали от туберкулоза /включително 187 000 души с ХИВ/, приблизително 10,6 милиона души са се разболели от туберкулоза – 6 милиона мъже, 3,4 милиона жени и 1,2 милиона деца.
Мултирезистентната туберкулоза /MDR-TB/ остава заплаха за общественото здраве. През 2021 г. около 1 от 3 души с резистентна към лекарства туберкулоза са получили достъп до лечение. Между 2000 г. и 2021 г. приблизително 74 милиона живота са били спасени чрез диагностика и лечение на туберкулоза.