• May 31, 2023

ЗА КАЧЕСТВЕНО ЗДРАВЕ НА СЕЛО: „МНОГО ДОБРА ИНИЦИАТИВА“, „СТРАХОТНИ СА ЛЕКАРИТЕ“, „ТОЛКОВА СА ВНИМАТЕЛНИ“

ЗА КАЧЕСТВЕНО ЗДРАВЕ НА СЕЛО: „МНОГО ДОБРА ИНИЦИАТИВА“, „СТРАХОТНИ СА ЛЕКАРИТЕ“, „ТОЛКОВА СА ВНИМАТЕЛНИ“

ЗА КАЧЕСТВЕНО ЗДРАВЕ НА СЕЛО: „МНОГО ДОБРА ИНИЦИАТИВА“, „СТРАХОТНИ СА ЛЕКАРИТЕ“, „ТОЛКОВА СА ВНИМАТЕЛНИ“ 1000 681 ДКЦ 1 - Габрово

„Много добра инициатива“, „Страхотни са лекарите“, „Толкова са внимателни“, „Трябва да продължи да я има тази инициатива“ – това са малка част от коментарите на живущите в 128-те населени места в Габровска община. От края на 2022 г., така наречения „мобилен доктор“ извършва медицински прегледи на възрастните хора в 22 кметства и кметски наместничества, където няма здравна служба и няма график за посещение на медицински персонал.

Инициативата включва преглед от специалисти на “Диагностично-консултативен център 1 – Габрово” ЕООД и извършване на важни медико-диагностичните дейности. Отзивите са изключително добри, споделя кметският наместник на с. Райновци – Цветелина Стефанова, която участва активно в организацията. Тя е човекът най-близо до хората по места и допълва, че е благодарна за реализирането на тази идея „Сами виждате някой от хората са трудно подвижни, споделят, че от години не са ходили на профилактични прегледи, а така лекарите идват на място и ги преглеждат.“ допълва още г-жа Стефанова. 

Инициативата на Женско благотворително дружество “Майчина грижа”, подкрепена от Община Габрово и “ДКЦ 1 – Габрово” ЕООД, ражда и нова добра практика – при всяко посещение на мобилния доктор има и социален работник, който разказва за услугите, които Община Габрово предоставя за възрастните хора.